Table of Contents

takaisin

Pelin Maailma

Melkanian kartta Melkanian seutu Maailmankartta

1. Kulttuuri

1.1. Rahajärjestelmä

Maailmaan on vakiintunut yleiseen käyttöön ihmisten käyttämä rahajärjestelmä jonka perusyksikkö on sterling. Nimi tulee kolikkoihin käytettävästä metalliyhdisteestä. Herttuakunnat painavat omia kolikoita, mutta standardi on sama kaikkialla ihmisten valtakunnissa. Myös muut lajit ovat kaupankäynnin helpottamiseksi ottaneet kolikot käyttöön, vaikka kääpiöt ja haltiat käyttävät vielä puhtaita hopeakolikoitakin, jotka käy myös yleisesti kauppavälineenä.
Arvot menevät suunnilleen:
1 Sterling (st) on 10 nickeliä (n)
10 Sterlingiä (st) on 1 hopearaha (s)
100 Sterlingiä (st) on 1 kultaraha (g)
Rahalla on enemmän merkitystä suuremmissa asutuskeskuksissa sekä niiden lähiseudulla, ja vastaavasti harvemmin asutuilla alueilla on vaihdantataloutta enemmän.

1.2. Uskonto

Joka tuhannes vuosi yksi eri maailmaa asuttavien suurien lajien suojelusjumalista nousee ylijumalaksi Ikaros-vuorelle. Miten tarkalleen tämä valinta tapahtuu, on kuolevaisten tiedon ulkopuolella. Pelin alkaessa on meneillään toinen ihmisten suojelusjumala Gloriksen hallintokausista. Näitä edelsi 2. ja 3. Thu-nilielin kausi, 1. Dwarnumin kausi ja muinaisin kirjattu 1. Thu-nilielin kausi. Kerrotaan, että alamaailman jumala Aghast oli vähällä päästä valtaan Dwarnumin kauden päätyttyä. Aghast on tiettävästi sinetöity syvyyksiin ikuisiksi ajoiksi muiden jumaluuksien toimesta.
Ylijumalana olo tarkoittaa sitä että kaikkien rotujen tulisi kohdistaa rituaalinsa ensisijaisesti sen hetkistä suojelusjumalaa kohtaan. Uhrit, rukoukset ja avunpyynnöt siis suuntautuvat kyseiselle ylijumalalle, riippumatta siitä mitä rotua rukoilija on. Ylijumalalla on täten yksinoikeus jakaa mahtiaan kuolevaisten suuntaan. Tämä johtaa käytännössä siihen että suojelusjumala suosii oman suojelusrotunsa edustajia, mutta muidenkin rotujen hartaat, sen hetkisen ylijumalan palvelijat, voivat saada näitä etuja. Tämä on pohjimmiltaan miten divine-magia toimii.
Käytännössä lajit palvovat tietenkin pääasiassa omia suojelusjumaliaan, ja näiden puutteessa tai muista syistä pienempiä jumaluuksia. Tämä manifestoituu mm. folkloressa, shamanismissa ja mustassa magiassa. Osaa näistä pienemmistä jumalhahmoista kutsutaan vanhoiksi jumaliksi. Maaseuduilla ja erämaassa valtauskonnon välittömän vaikutusalueen ulkopuolella voi olla näille jumaluuksille suunnattuja pyhättöjä (shrine). Vanhojen jumalien pyhättöjä hoitavat näiden papit tai papittaret, jotka pukeutuvat valko/punaiseen kaapuyhdistelmään.
Ylijumala Gloris arvostaa hyveinä ahkeruutta, anteliaisuutta, määrätietoisuutta, nöyryyttä, rohkeutta ja sitkeyttä.

1.3. Lait ja oikeusjärjestelmä

Kääpiövuorien takaisten ihmisvaltakuntien (Karavir, Grunevald, Melkania, Farsthid, Ustmark) rangaistusjärjestelmä pohjautuu uudisraivaaja-ajan tapoihin. Tuolloin tarvittiin jokainen yhteisön jäsen, joten kuolemanrangaistuksen sijaan käytettiin häpeä- ja leimautumisrangaistuksia. Julkiset häpeäpaaluistunnot olivat yleisiä vähäisistä rikkomuksista. Pahemmissa tapauksissa, kuten ryöstöistä aina tappoihin ja murhiin, rikollinen polttomerkittiin eri tavoin. Varas saattoi saada varkaan polttomerkin ranteensa seudulle. Murhaaja sen sijaan merkittiin otsaan. Tämä sai aikaan rikolliselle valtavan sosiaalisen stigman, ja varoitti kunnon väkeä kyseisestä henkilöstä. Valtioiden kehittyessä voimaan tuli vankeusrangaistukset, mutta polttomerkintä ei hävinnyt minnekään. Keskusvaltioiden lainsäädännössä ei käytetä polttomerkintää, vaikka se onkin tunnettu kun idän rikolliset aikoinaan siirtyivät polttomerkin saatuaan sinne siinä toivossa että merkin merkitys ei olisi siellä tiedossa. Sen sijaan vankeusrangaistukset ovat yleisiä ja kuolemanrangaistus irtoaa helposti pahemmista rikoksista. Molemmilla alueilla tunnetaan myös sakkorangaistukset, joita sovelletaan usein mm. riitatapauksissa.

1.4. Yhteiskuntaluokat

1.5. Koulutus

2. Lajit

2.1. Ihmiset

2.2. Haltiat

2.3. Kääpiöt

2.4. Peikkolaiset

2.5. Beastfolk (Kemonomimit)

2.6. Gnollit

2.7. Half-breeds

3. Ihmisten Valtakunnat

3.1. Melkania

3.2. Alanor

3.3. Dunsvall

3.4. Farsthid

3.5. Grunevald

3.6. Lathia

3.7. Malnor

3.8. Karavir

3.9. Spire

3.10. Ustmark

4. Muiden rotujen valtakunnat

4.1. Kääpiöiden valtakunnat

4.2. Haltioiden valtakunnat

5. Sekalaista

5.1. Banners and emblems

5.2. Monsters

6. Aikajana